Noll Hat

2

For a post in English directed at a coder audience, read rather Zero Hate. This post is intended mainly for a Swedish general audience.
Hjälp oss samla in data för att träna Zero Hate.

Jag har inte så mycket mer att tillägga om # näthat. Jag spyr med er. Jag kan bara säga att jag inom samma vecka är ganska nöjd med att vara svensk och skamsen. Jag tänker på The Economists behandling av Norden i senaste numret.

Jag har utvecklat ett verktyg för att snabbt ta bort kommentarer en masse. Jag kallar det Zero Hate. Vem som helst med en sida på Facebook (page) kan använda det för moderering av kommentarer.

Jag gjorde en screencast för att nå ut. Nu kan se den här.

Om ni har förslag eller kommentarer, tweeta. Vill ni hjälpa mig koda? Tack, gärna, tweeta!

Vad är motiveringen här?

H&M säger att dom tagit bort 3000 kommentarer. 2000 återstod. De får de de förtjänar pga policy och beredskap, men det är lätt att se att uppgiften inte är trivial. De hann inte begränsa skadan för sig själva eller de utsatta. Nästa gång klarar de det bättre, men de kommer inte vara nästa target heller.

Det är lätt att se hur kommentarstormar blir till. Sällan blir kommentarer fler än 10 i antal. Tar de sig över hamner de lätt på 100. Därefter tusentals. Mekanismen är att Facebook rankar populära poster högt på användarnas feeds, varpå de blir ännu populärare. Det kallas kritiskt fenomen och förekommer inte bara på Facebook och inte bara på nätet. H&M marknadsavdelning hoppas hitta nästa “tipping point”, fast en positiv sådan.

Vissa ämnen attraherar en viss sorts kommentarer och då blir det läskigt väldigt fort.

Det är utomordentligt viktigt att ligga steget för när det väl brakar loss. Det handlar inte bara om beredskap. Man måste ha verktyg för att hålla inflödet i schack. Om det kommer 100 kommentarer i minuten måste du kunna ta bort 100 kommentarer i minuten. Då kväver du de mörka krafterna i sin linda. Hat-Sven får aldrig upp ögonen för posten eftersom hat-Niklas och hat-Olles kommentarer försvann inom två minuter från att de postades. Då behöver du inte ta bort 5000 kommentarer, kanske bara 100.

Givet att du inte har den beredskapen - H&Ms katastrof inträffade på helgen - kan du begränsa tillväxten genom att ta bort 5000 kommentarer på måndagen. Men då vill du läsa dom i äcklighetsordning. Värst, fulast och hotfullast överst. Du kan ta bort det 2000 översta utan att läsa dem.

Det är vad mitt program är till för. För tillfället är sorteringen i datumordning. Inga sökord. Men jag jobbar på det.

Så här ser jag framtiden.

  • Valbara sidor
  • Sökord, ranka, sortera och filtrera
  • Egna sökord
  • Realtidsuppdatering
  • Notifikationer
  • Språkbehandling/datorinlärning